Serbski ambasador w Polsce odwołany ze stanowiska. Powodem podpisanie listu poparcia dla LGBT

Ambasador Nikola Zurovac był jednym z dyplomatów, którzy podpisali list popierający polską społeczność osób LGBT. Został odwołany ze stanowiska.

W poniedziałek 17 maja na profilu Ambasady Danii w Polsce na Facebooku pojawił się list 48 dyplomatów, w którym zaapelowali oni o podnoszenie „świadomości społecznej w kwestiach problemów, które dotykają społeczność LGBT+ oraz inne mniejszości w Polsce”.

Podpisany przez 48 ambasadorów list został opublikowany w związku z obchodzonym tego dnia Międzynarodowym Dniem Przeciw Homofobii, Bifobii i Transfobii (IDAHOT), w którego świętowanie żywo włączył się prezydent USA Joe Biden i Sekretarz Stanu, Antony Blinken.

Podpisanie listu wywołał spięcie na linii Warszawa-Belgrad, a sama decyzja o włączeniu się w akcję została – w opinii MSZ Serbii – podjęta bez konsultacji z rządem. W efekcie doszło do odwołania planowanej na ubiegły piątek wizyty szefa serbskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych Nikola Selakovića w Warszawie.

Jak czytamy na stronie duńskiej ambasady, tegorocznego koordynatora zbierania podpisów, „list niesie pozytywne przesłanie, odwołując się do podstawowych praw zapisanych w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka i innych międzynarodowych zapisów prawnych i podkreśla ogromne znaczenie wspólnej pracy na rzecz niedyskryminacji, tolerancji i wzajemnej akceptacji”.

za:pch24.pl

***

Maląg o liście 48 ambasadorów ws. LGBT: my, jako Polska, nie popieramy tego listu

„My, jako Polska, nie popieramy tego listu" - powiedziała w poniedziałek w Programie III Polskiego Radia minister rodziny i polityki społecznej Marlena Maląg, odnosząc się do listu 48 ambasadorów, dyplomatów i przedstawicieli organizacji międzynarodowych, w którym wyrazili poparcie dla starań o uświadamianie opinii publicznej w kwestii problemów LGBT.

List opublikowano 17 maja - w Międzynarodowym Dniu Przeciw Homofobii, Bifobii i Transfobii - podobnie jak w latach ubiegłych. Poprzedni otwarty list poparcia ambasadorów 50 państw dla społeczności LGBT+ w Polsce został opublikowany we wrześniu 2020 roku.

Odnosząc się do ww. dokumentu Maląg zaznaczyła, że „my, jako Polska, nie popieramy tego listu".

My chcemy przede wszystkim Europie pokazać silną Polskę, z silną rodziną i z kręgosłupem wartości - podkreśliła.

Minister rodziny i polityki społecznej dodała, że „chcemy przygotować taki dokument - zresztą zaprosiliśmy już do współpracy naszych partnerów z Grupy Wyszehradzkiej - abyśmy razem pokazali w Europie silną rodzinę, opartą na kręgosłupie wartości".

W Konstytucji jest opisane, że rodzina to jest związek kobiety i mężczyzny - mówimy o małżeństwie - i w małżeństwie rodzą się dzieci. Z tym idziemy do Europy. Chcemy być w tej Europie i chcemy silną Europę budować opartą na silnej rodzinie, tak jak budujemy w Polsce- mówiła Maląg.

Zdaniem minister, „nie ma wartości wyższej niż rodzina".

Rodzina była przed państwem. Najpierw były rodziny, a potem tworzyły się pierwsze państwa. A więc jeżeli będziemy mieli silną rodzinę, silnie inwestowali w kapitał ludzki, to wtedy możemy mówić o silnym państwie, zrównoważonym, dynamicznie się rozwijającym. Musimy mieć ten silny fundament, nie chwiejący się - zastrzegła minister rodziny i polityki społecznej.

Podobne listy ambasadorów są publikowane w Polsce od 2012 roku. W tym roku sporządzanie listu z okazji Międzynarodowego Dnia Przeciw Homofobii, Bifobii i Transfobii - koordynowała Ambasada Królestwa Danii w Polsce.

Pod listem otwartym podpisali się ambasadorowie: Argentyny, Australii, Austrii, Chile, Chorwacji, Cypru, Czarnogóry, Czech, Ekwadoru, Estonii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Irlandii, Islandii, Izraela, Kanady, Litwy, Luksemburga, Łotwy, Macedonii Północnej, Malty, Niemiec, Norwegii, Nowej Zelandii, Portugalii, San Marino, Serbii, Słowenii, Szwajcarii, Szwecji, Ukrainy, Wenezueli, Wielkiej Brytanii, Włoch, a także Przedstawiciel Generalny Rządu Flandrii i Administrator Generalnej Wallonie-Bruxelles International.

Wśród sygnatariuszy listu są też: Szef Biura Kontaktowego Parlamentu Europejskiego w Polsce, reprezentanci Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej i Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych ds. Uchodźców w Polsce, Dyrektor Biura Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka OBWE, Dyrektor Biura Międzynarodowej Organizacji ds. Migracji oraz Sekretarz Generalnego Wspólnoty Demokracji, a także, jako członkowie trójki koordynatorów, ambasady Belgii, Danii i Stanów Zjednoczonych Ameryki.

za:www.idziemy.pl